Boraink

borka
Borka
száraz fehérbor

Királyleánykából készül ez a friss, citrusos, barackos könnyed fehérbor.

Salátákhoz, tengeri halakhoz, párolt, sült fehérhúsokhoz ajánljuk. Fröccsben is kitűnő.

/5
roze
Rozé
száraz rozébor

Néró, pinot noir és kékfrankos 1/3-1/3 arányú házasításából készül. Lazac színű parfümös, gyümölcsös bora évek óta népszerű a rozékedvelők körében.

Ételt nehéz párosítani hozzá, fogyasszuk inkább jól behűtve, beszélgetésekhez, nyári fröccsözéshez.

/5
siller
Siller
száraz sillerbor

A cabernet sauvignon teljes érésben szüretelt termését két éjszakán át áztatjuk mustjában. Így alakul ki piros színe, málnás-meggyes illata, fűszeres íze. Igazi gasztrobor.

Tökéletesen passzol az őrölt paprikával ízesített mohácsi konyhához. Nincs jobb borválasztás a halászléhez, sokac babgulyáshoz, stifulderhez, de én vízi szárnyasokból készült ételekhez is innám. A legjobb választás a nem túl csípős pizzákhoz és az olasz konyha paradicsomos ételeihez is.

/5
jankele
Jankele
száraz vörösbor

60% kékfrankosból, 35% pinot noirból és egy pici cabernet francból áll össze ez a vidám vörös házasítás. Nem érleljük fahordóban, tartályban várja erjedés után a palackozást. Így megőrzi az elsődleges megygyes-cseresznyés gyümölcsösségét.

Egyre népszerűbbek ezek az ú.n. bisztró borok, mert jó inni őket. Sertésből, vadból készült, fűszeres, esetleg csípős ételekhez passzol. A piccante pizzák legjobb kísérője.

/5
csomorika
Csomorika
száraz fehérbor

Ahogy a környékbeli idősebb gazdák hívják „zöld juhfark”, egy igazi baranyai különlegesség. Máshol nem termesztik és palackozni is csak pincészetünk palackozza. Valamikor a méltán híres pécsi pezsgő alapborát készítették belőle.
Alacsonyabb tőketerheléssel élénk, de finom savú, visszafogott aromatikájú, nagyon jó ivású bor készül belőle.

Jól passzol a fehér húsokhoz, halakhoz, salátákhoz.

/5
furmint
Furmint
száraz fehérbor

Valamikor minden borvidékünkön ismert fajta volt és bár kevesen tudják, de Tokajon és Somlón kívül Szlovéniában, Horvátországban és Ausztriában is termesztik.
Mi szándékosan egy töppedésre nem túl hajlamos, száraz bornak való klónját ültettük. Azt tartom, hogy egy déli, melegebb termotájon és lösz altalajon a fajta barátságos, gyümölcsös arcát mutatja. Visszafogott birses, körtés aromatika, élénk savtartalom jellemzi a bort.

Ételben még mondjuk egy savanyú káposztával készült gozgombóccal is elbír.

Világosabb zöldessárga szín. Tiszta, jó intenzitású, fiatal, fehér gyümölcsös, ásványos, jó komplexitású illat egy kis "sós jeggyel". A korty élénk, vibráló, a frissítő savak nagyon jó lendületet adnak a bor zamatainak. Feszes, egyensúlyban lévő, jól elkészített bor.
Vince Magazin
4/5
feher-kadarka
Fehér kadarka
száraz fehérbor

Egy újabb érdekesség, hiszen kékszőlő gyors feldolgozásával készül és így fehér bor lesz belőle. A kadarka fűszeressége, finom joghurtos kereksége viszont megmarad benne és izgalmas étel-bor párosításokkal lehet kísérletezni általa.

Egzotikus fűszerezésű fehérhúsokkal, tejszínes mártásokkal ajánljuk.

/5
cirfandli
Cirfandli
félédes fehérbor

Egy újabb ritkaság. Hazánkban csak a pécsi borvidéken ismert szőlőfajta. Mindösszesen 20 hektáron termesztik. Nagy kihívás a szőlészek és a borászok számára egyaránt. Legszebb borai részben vagy teljesen töppedt, túlérett szőlőből készülnek és természetes maradékcukrot tartalmaznak.

Előbbiekből adódóan a kacsa vagy libamájból készült ételekhez és nem túl édes mazsolás desszertekhez ajánljuk.

/5
csencsevar
Csencsevár
fehérbor

Borunk az egyik legmagasabban fekvő és legjobb kitettségű dűlőről kapta a nevét. 100% olaszrizling és annak is a legjobb klónjai.
Ehhez Szerbiába, Ausztriába és Horvátországba kellett utaznunk, hiszen itthon a tömegtermelésre szelektált altípusok voltak telepítésre engedélyezve. Ahogy a könyvben olvassuk: illatában rezeda, citrusos, egzotikus gyümölcsök, ízében krémesség és a végén egy kis mandula.

Minden klasszikus fehérborhoz való étellel párosítható, de nekünk önmagában kortyolva is élményt okoz.

Ezüstösen csillogó, halványsárga szín. Visszafogottabb, ásványos, fehér gyümölcsös, főleg almát idéző illat. A korty meglehetősen feszes szerkezetű, savtartalma friss. Jó arányú, lendületes zamatú bor, nyári almával, citrusokkal.
Vince Magazin
3/5
Prím
száraz vörösbor

70% cabernet franc, 30% kékfrankos a Jenyei-hegyről. Az érett szőlőt kézzel csömöszölve, nyílt kádon borrá erjesztjük és másfél évre új és használt 500 literes fahordóba rejtjük. Utána 1 évig tartályban érleljük. A bor vadcseresznyés, málnás illatú, tartalmas, fűszeres elegáns, de sohasem lomha, „farnehéz”.

Marhából, vadhúsból készült ételekhez, burgerekhez érdemes kóstolni.

/5