Boraink

„Budapestre többnyire hetente egyszer (általában péntekenként) személyesen viszek fel borokat, aki szeretne, hívjon időben (1-2 nappal előtte) és egyeztessünk! Mennyiségi kedvezmény ára kartononként vagy egyedileg kerül meghatározásra.”

Horváth Zoltán: +36209805733

Borka 2023.

  • Jelleg: száraz fehérbor
  • Fajta: 100% királyleányka, 7 t./ha
  • Szüret: 2023. szeptember 6., kézi
  • Vinifikáció: tartályban és érlelve 4 hónapig
  • Alkohol: 12,5 v/v %
  • Sav: 6 g/l
  • Pinceár:  1.800 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu

Királyleánykából készül ez a friss, citrusos, barackos könnyed fehérbor. Salátákhoz, tengeri halakhoz, párolt, sült fehér húsokhoz ajánljuk. Fröccsben is kitűnő.

Csencsevár 2022.

  • Jelleg: száraz fehérbor
  • Fajta: 100% olaszrizling 6 t./ha
  • Szüret: 2022. október 5., kézi
  • Vinifikáció: tartályban és érlelve 6 hónapig
  • Alkohol: 12,5 v/v %
  • Sav: 6 g/l
  • Pinceár:  3.000 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu

Borunk az egyik legmagasabban fekvő és legjobb kitettségű dűlőről kapta a nevét. 100% olaszrizling és annak is a legjobb klónjai. Ehhez Szerbiába, Ausztriába és Horvátországba kellett utaznunk, hiszen itthon a tömegtermelésre szelektált altípusok voltak telepítésre engedélyezve. Illatában: rezeda, citrusos, egzotikus gyümölcsök, ízében krémesség és a végén egy kis mandula. Minden klasszikus fehérborhoz való étellel párosítható.

Csomorika (ELFOGYOTT, új évjárat hamarosan)

  • Jelleg: száraz fehérbor
  • Fajta: 100% csomorika 7 t./ha
  • Szüret: 2021. szeptember 16., kézi
  • Vinifikáció: tartályos erjesztés és érlelés 6 hónapig
  • Alkohol: 12 v/v %
  • Sav: 6 g/l
  • Pinceár:  2.800 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu
 

Ahogy a környékbeli idősebb gazdák hívják „zöld juhfark”, egy igazi baranyai különlegesség. Máshol nem termesztik és palackozni is csak pincészetünk palackozza. Valamikor a méltán híres pécsi pezsgő alapborát készítették belőle. Alacsonyabb tőketerheléssel élénk, de finom savú, visszafogott aromatikájú, jó ivású bor készül belőle. Jól passzol a fehér húsokhoz, halakhoz, salátákhoz.

Furmint 2022.

  • Jelleg: száraz fehérbor
  • Fajta: 100% furmint 7 t./ha
  • Szüret: 2022. szeptember 25., kézi
  • Vinifikáció: tartályos erjesztés és érlelés 6 hónapig
  • Alkohol: 12,5 v/v %
  • Sav: 6,5 g/l
  • Pinceár:  2.800 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu
 

Valamikor minden borvidéken ismert fajta volt és bár kevesen tudják, de Tokajon és Somlón kívül Szlovéniában, Horvátországban és Ausztriában is termesztik.
Mi szándékosan egy töppedésre nem túl hajlamos, száraz bornak való klónját ültettük. Azt tartom, hogy egy déli, melegebb termőtájon és lösz altalajon a fajta barátságos, gyömölcsös arcát mutatja. Visszafogott birses, körtés aromatika, élénk savtartalom jellemzi a bort. Ételben még mondjuk egy savanyú káposztával készült gozgombóccal is elbír.

Fehér kadarka (ELFOGYOTT, új évjárat hamarosan)

  • Jelleg: száraz fehérbor
  • Fajta: 100% kadarka 6 t./ha
  • Szüret: 2021. szeptember 20., kézi
  • Vinifikáció: áztatás nélkül, tartályos erjesztés és érlelés 6 hónapig
  • Alkohol: 12,5 v/v %
  • Sav: 6,2 g/l
  • Pinceár:  2.800 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu
 

Egy újabb érdekesség, hiszen kék szőlő gyors feldolgozásával készül és így fehér bor lesz belőle. A kadarka fűszeressége, finom joghurtos kereksége viszont megmarad benne és izgalmas étel-bor párosításokkal lehet kísérletezni általa. Egzotikus fűszerezésű fehér húsokkal, tejszínes mártásokkal ajánljuk.

Rozé 2023.

  • Jelleg: száraz rozébor
  • Fajta: Néró, Pinot Noir és Kékfrankos, 7 t/ha
  • Szüret: 2023. szeptember 20., kézi
  • Vinifikáció: 4 óra áztatatás után tartályban és érlelve 4 hónapig
  • Alkohol: 12,5 v/v %
  • Sav: 6 g/l
  • Pinceár:  1.800 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu
 

Néró, Pinot Noir és Kékfrankos 1/3-1/3 arányú házasításából készül. Lazac színű parfümös, gyümölcsös bora évek óta népszerű a rozékedvelők körében. Ételt nehéz párosítani hozzá, fogyasszuk inkább jól behűtve, beszélgetésekhez, nyári fröccsözéshez.

Siller 2022.

  • Jelleg: száraz sillerbor
  • Fajta: 100% Cabernet Sauvignon, 6 t/ha
  • Szüret: 2022. szeptember 29., kézi
  • Vinifikáció: 2 nap áztatás után tartályban és érlelve 7 hónapig
  • Alkohol: 13,5 v/v %
  • Sav: 5,7 g/l
  • Pinceár:  2.400 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu
 

A Cabernet Sauvignon teljes érésben szüretelt termését két éjszakán át áztatjuk mustjában. Így alakul ki piros színe, málnás-meggyes illata, fűszeres íze. Igazi gasztrobor. Tökéletesen passzol az őrölt paprikával ízesített mohácsi konyhához. Nincs jobb borválasztás a halászléhez, sokac babgulyáshoz, stifulderhez, de én vízi szárnyasokból készételt ételekhez is innám. A legjobb választás a nem túl csípős pizzákhoz és az olasz konyha paradicsomos ételeihez is.

Jankele 2020.

  • Jelleg: száraz vörösbor
  • Fajta: 60% Kékfrankos, 30% Pinot Noir, 10% Cabernet Franc, 6 t./ha
  • Szüret: 2020. szeptember 20., kézi
  • Vinifikáció: nyílt kádon erjesztés, kézi csömöszölés, tartályos érlelés 10 hónapig
  • Alkohol: 13,5 v/v %
  • Sav: 5,3 g/l
  • Pinceár:  2.500 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu
 

60% Kékfrankosból, 35% Pinot Noirból és egy kevés Cabernet Francból áll össze ez a vidám vörös házasítás. Nem érleljük fahordóban, tartályban várja erjedés után a palackozást. Így megőrzi az elsődleges megygyes-cseresznyés gyümölcsösségét. Egyre népszerűbbek ezek az ú.n. bisztró borok, mert jó inni őket. Sertésből, vadból készült, fűszeres, esetleg csípős ételekhez passzol. A piccante pizzák legjobb kísérője.

Prím 2019.

  • Jelleg: száraz vörösbor
  • Fajta: 70% Cabernet Franc, 30% Kékfrankos, 6 t./ha
  • Szüret: 2020. szeptember 25., kézi
  • Vinifikáció: nyílt kádon erjesztés, kézi csömöszölés, fahordós érlelés 14 hónapig
  • Alkohol: 14 v/v %
  • Sav: 5,2 g/l
  • Pinceár:  3.200 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu
 

70% cabernet franc, 30% kékfrankos a Jenyei-hegyről. Az érett szőlőt kézzel csömöszölve, nyílt kádon borrá erjesztjük és másfél évre új és használt 500 literes fahordóba rejtjük. Utána 1 évig tartályban érleljük. A bor vadcseresznyés, málnás illatú, tartalmas, fűszeres elegáns, de sohasem lomha, „farnehéz”. Marhából, vadhúsból készült ételekhez, burgerekhez érdemes kóstolni.

Cirfandli 2022.

  • Jelleg: száraz fehérbor
  • Fajta: 100% cirfandli 3 t./ha
  • Szüret: 2021. október 2., kézi
  • Vinifikáció: áztatás 1 éjszaka, tartályos erjesztés és érlelés 8 hónapig
  • Alkohol: 12,5 v/v %
  • Sav: 6,5 g/l
  • Pinceár:  2.800 Ft
  • Webshop: Pannonborbolt.hu
 

Egy újabb ritkaság. Hazánkban csak a pécsi borvidéken ismert szőlőfajta. Mindösszesen 20 hektáron termesztik. Nagy kihívás a szőlészek és a borászok számára egyaránt. Legszebb borai részben vagy teljesen töppedt, túlérett szőlőből készülnek és természetes maradékcukrot tartalmaznak. Előbbiekből adódóan a kacsa vagy libamájból készételt ételekhez és nem túl édes mazsolás desszertekhez ajánljuk.

„Budapestre többnyire hetente egyszer (általában péntekenként) személyesen viszek fel borokat, aki szeretne, hívjon időben (1-2 nappal előtte) és egyeztessünk! Mennyiségi kedvezmény ára kartononként vagy egyedileg kerül meghatározásra.”

Horváth Zoltán: +36209805733